سازه های فلزی جوشی
برای اجرای يک ساختمان سازه های فلزی جوشی ابتدا باید تلاش کرد زمين مورد ساختمان سازی دارای مقاومت کافی بوده تا بتواند نيروی وزن ثقلی ساختمان را تحمل کند و دچار نشست نگردد. برای اين منظور ابتدا از طرف مھندسين اقدام به عمليات بررسی مقاومت فشاری زمين مورد نظر میگردد. برای اين امر اقدام به کمانه زنی نموده و از خاک طبقات مختلف زمين نمونه برداری کرده و برای مشخص نمودن مقدار بار قابل تحمل نمونه را به آزمايشگاه فرستاده تا مورد آزمايش قرار بگيرد. پس از اينکه آزمايشگاه اقدام به مشخص نمودن (که واحد آن کيلوگرم بر سانتی مترمربع می باشد) کرد مھندس محاسب طبق اين مقاومت فشاری خاک محاسبه پی سازی را انجام می دھد. که ھر چه اين عدد کوچکتر بايد ابعاد پی بزرگتر و ھر چه اين عدد بزرگتر باشد ابعاد پی کوچکتر می شود. (اين عدد نزديک به يک که معمولا کيلوگرم بر سانتی متر مربع می باشد)
اتصالات جوشی در سازه های فولادی و سازه های فلزی جوشی
سازه های فلزی جوشی در ایران و در همه جهان به طور گسترده برای احداث ساختمان ، پل ، کارخانه ، انبار و دیگر تاسیسات شهری و صنعتی استفاده میشوند. جوشکاری به عنوان رایجترین روش اتصال فلزات به طور وسیع در ساخت سازههای فلزی به کار میرود. کیفیت و استحکام سازهها ، به طراحی و سپس اجرای درست اتصالات آنها بستگی دارد و اگر دقتهای لازم اعمال نشود ، سازه به شدت آسیب خواهد دید. زیرا یک سازه فلزی چیزی نیست جز انبوهی از مقاطع فولادی که به یکدیگر متصل و سرپا شدهاند و این اتصالات باید فشاری سهمگین را تحمل کنند.
از آنجا که سرزمین ما ، در منطقهای زلزله خیز قرار دارد و مقاومت ساختمانها در برابر نیروهای ناشی از زمین لرزه حیاتی است ، حساسیت مطلب دو چندان میشود. از این رو ، کیفیت جوشکاری سازههای فلزی چیزی نیست که قابل گذشت و سهل انگاری باشد. در صورت تخریب سازهها ، آسیبهای فراوانی به کشور وارد میشود که در هر حال غیر قابل جبران است.
مزایای اتصال استخوانی سازه های فلزی جوشی
اتصالات استخوانی در قابهای مقاوم خمشی فولادی جهت مقاوم سازی اتصالات صلب موجود و کاهش اشکالات اتصالات صلب در طراحی سازههای فولادی جدید مورد بررسی قرار گرفته است. از مزایای این نوع اتصال حفظ فشردگی مقطع تیر و عدم کاهش قابل توجه در سختی و پیچشی و نیز کاهش کمانشهای موضعی دانسته شده است. همچنین معیار جدید برای توصیف نرخ کاهش مقاومت پس از رسیدن به بیشینه تحمل بار نمونه مورد استفاده قرار گرفت.
یکی از مهمترین حالاتی که در آن سازه تحت اثر بارهای زلزله دچار خرابی میشود ، شکست در اتصالات سازه است. گسیختگی در اتصالات سبب از بین رفتن یکپارچگی سازه و خرابیهای پیش رونده میشود. یکی از راهکارهای پیشنهادی برای بهبود عملکرد این نوع اتصالات ، اعمال کاهش موضعی در مقطع تیر معروف به اتصال استخوانی است. در این حالت به فاصله اندکی از بر ستون به صورت موضعی قسمتی از جان تیر بریده میشود تا ظرفیت خمشی تیر در آن منطقه کاهش یابد. با این عمل مفصل خمیری دور از محل اتصال تیر به ستون و در خود تیر ایجاد و از شکست در اتصال و جوش بال تیر به ستون جلوگیری میشود.
اتصال استخوانی شکل پذیری و قابلیت دوران خمیری بالایی داشته و با ایجاد مفصل خمیری در منطقه باریک شده ضمن محافظت ار اتصال ، اتلاف انرژی بیشتری به ارمغان میآورد. از مزایای دیگر اتصال استخوانی اقتصادی بودن و سهولت اجرای آن است به نحوی که برای ایجاد این نوع اتصال میتوان برش در تیر را در کارخانه انجام داد و سپس تیر را به کارگاه ساختمانی منتقل کرد.
از جمله مشکلات اتصال استخوانی کاهش توانایی تحمل بار آن بر اثر تغییر مکانهای بزرگ است. دلیل این امر ضعیف شدن مقطع بال تیر و تاثیر آن بر کاهش مقاومت مقطع نسبت به تغییر شکلهای خارج از صفحه است که بر اثر آن تیر در ناحیه باریک شده دچار کمانشهای موضعی و جانبی میشود.
مراحل كلي بازرسي جوش در سازه هاي فلزي به شرح ذيل اعلام ميگردد:
- انطباق WPS تهيه شده توسط مجري پروژه با استاندارد مورد نظر
- انجام آزمايشهاي تاييد دستور العمل جوشكاري (PQR)
- ارزيابي جوشكاران و صدور كارت صلاحيت
- آزمايش و كنترل كليه وسايل مرتبط با عمليات جوشكاري
- آزمايش و كنترل الكترود و مواد مصرفي جوشكاري
- بازرسي و كنترل آماده سازي قطعات
- كنترل درجه حرارت فلز و عمليات پيش گرما
- كنترل دقيق ترتيب و توالي جوشكاري جهت پيشگيري از پيچيدگي
- شماره گذاري قطعات و تهيه گزارش روزانه از عمليات جوشكاري
- بازرسي چشمي 100% جوشها
- اجراي ساير آزمايشهاي غير مخرب با درصد تعيين شده
- نظارت بر انجام تعمير كليه جوشهاي معيوب
- مستندسازي و تهيه گزارشهاي بازرسي فني
- صدور گواهي كيفيت جوش سازه فولادي
|