نام آبشار آسیاب خرابه ، برای همهی شهروندان آذربایجان شرقی نامی آشناست. پس از قرار گرفتن این منطقه با تمام زیباییهایش در محدوده منطقه آزاد ارس نام این آبشار شهرتی ملی پیدا کرد. این آبشار در حدود ۲۷ کیلومتری هادیشهر و در نوار مرزی ایران و جمهوری آذربایجان در ۵ کیلومتری روستای مینجان آباد ، در حاشیه رود ارس قرار گرفته است. سفر به این آبشار در تابستان سرشار از لذت است ، گذشتن از کنار ارس خروشان ، رد شدن از میان منطقه حفاظت شده کیامکی و … زیبایی های سفر به این منطقه را دو چندان میکند.
اما از ابتدای روزهای فصل زمستان آبشار آسیاب خرابه یخ میزند ، دیدن این آبشار با منظرهی یخ زده خالی از لطف نیست. شاید در نظر داشته باشید که سفر به این آبشار در فصل زمستان از نظر ایمنی کمی نگران کننده باشد
کافیست چند نکته را رعایت کنید. یک روز آفتابی زمستان را انتخاب کنید. سفر خود را صبح زود می توانید از تبریز آغاز کنید و مشکلی در جاده از نظر رفت و آمد نخواهید داشت ، اما زنجیر چرختان را همراهتان داشته باشید. قبل از راهی سفر شدن گزارش آب و هوا را بررسی کنید ، جلفا یکی از گرمترین شهرستانهای استان آذربایجان شرقی است و عموما چند درجه گرمتر از تبریز است ، اما ممکن است آب و هوای مرند غافلگیرتان کند.
برنامه ریزی کنید حدود ساعت ۱۰ الی ۱۱ به جلفا برسید ، آسیاب خرابه حدود ۴۵ دقیقه با شهر جلفا فاصلهی زمانی دارد. شهر جلفا محل خوبی برای خرید و گردش شماست ، می توانید برای گشت و گذار در شهر زمانی قبل یا بعد از بازدیدتان از آبشار آسیاب خرابه را اختصاص دهید. هر جای شهر را باشید حتما تابلوی جادهی کلیسا را خواهید دید ، راهی جاده کلیسا شوید و در راه توقف کوتاهی نیز به احترام شهدای پل فلزی جلفا نیز داشته باشید
آسیاب خرابه ، آسیاب آبی بود که سالها پیش مورد استفاده مردم منطقه قرار می گرفت؛ ولی حالا بهدلیل تخریب قسمتهای عمده آن کاربری ندارد و بههمین دلیل به «آسیاب خرابه» معروف شده است
آسیابخرابه شامل آبشارهای کوچک و بزرگ است که از بالای کوه به سمت پایین آن سرازیر میشود. آب این آبشارها از چشمههای متعدد بالای آسیاب که از کوه کیامکی سرچشمه میگیرد ، تامین میشود. دیوارههای آبشار از خزه و گیاهان آبزی پوشیده شده و در اطراف چشمه ای که در آسیاب خرابه قرار دارد ، درختان انجیر بسیار زیبایی روییده است که چشم انداز دیدنی ای را به وجود می آورند.
آسیاب خرابه ، آسیاب آبی بود که سالها پیش مورد استفاده مردم منطقه قرار می گرفت؛ ولی حالا بهدلیل تخریب قسمتهای عمده آن کاربری ندارد و بههمین دلیل به «آسیاب خرابه» معروف شده است. ارتفاع آسیاب 10 متر و مساحت محوطه پایینی آن 200متر مربع است.
تمام سنگ های بالای آسیاب خرابه آهکی است و در اثر رسوب گذاری آب شکل گرفته است. در بخش غربی دره و مقابل آبشار ، رسوبات زمینی بصورت طاق مانند است و لایه های زمین حالت طاقدیس و ناودیس دارد. در بعضی جاها روی این سنگ ها گیاهانی یافت می شود که پس از جوش خوردن سنگ ، به فسیل تبدیل شده اند.