اسکلت فلزی چیست؟

اسکلت فلزی چیست؟ اسکلت فلزی ، که به اسم اسکلت فولادی یا سازۀ فلزی هم شناخته می ‌شود ، به مجموعه ‌ای از اعضای بار بر ساخته ‌شده از نیم‌ رخ‌ های فولادی یا ورق فلزی گفته می ‌شود که به کمک اتصالات به یکدیگر وصل می ‌شوند. از آن ‌جا که روش ‌های تولید نیم‌ رخ یا همان پروفیل فولادی تکامل یافته شده و آزمون و خطای بسیاری را پشت سر گذاشته است ، این مقاطع در اغلب موارد رفتار مطلوب و مناسبی را از خود نشان می‌دهند. موضوع حائز اهمیت در این سازه‌ها ، رفتار اتصالاتی است که برای ساخت اعضای مرکب از پروفیل و ورق در محل گره‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اسکلت فلزی چیست؟

اسکلت فلزی چیست؟

اسکلت فلزی ، که به اسم اسکلت فولادی یا سازۀ فلزی هم شناخته می ‌شود ، به مجموعه ‌ای از اعضای بار بر ساخته ‌شده از نیم‌ رخ‌ های فولادی یا ورق فلزی گفته می ‌شود که به کمک اتصالات به یکدیگر وصل می ‌شوند. از آن ‌جا که روش ‌های تولید نیم‌ رخ یا همان پروفیل فولادی تکامل یافته شده و آزمون و خطای بسیاری را پشت سر گذاشته است ، این مقاطع در اغلب موارد رفتار مطلوب و مناسبی را از خود نشان می‌دهند. موضوع حائز اهمیت در این سازه‌ها ، رفتار اتصالاتی است که برای ساخت اعضای مرکب از پروفیل و ورق در محل گره‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تاریخچه اسکلت فلزی را بیشتر بدانید : 

استفاده از اسکلت فلزی در ساختمان‌ ها پیشینه ‌ای طولانی دارد. در ابتدا برای اجرای چنین سازه‌ هایی از چدن استفاده می ‌شد اما پس از مدتی آهن کم‌ کربن یا همان آهن چکش‌ خوار جای چدن را گرفت. با استفاده از اسکلت فلزی ساخت سازه‌ هایی با طرح ‌ها و شکل ‌های مختلف و متنوع امکان ‌پذیر شد. چدن و آهن کم کربن هم به مرور جای خود را به فولاد دادند. امروزه فولاد بیشترین کاربرد را در اسکلت فلزی ساختمان ‌ها دارد. مزایای اسکلت فلزی باعث شده از آن به صورت گسترده در ساخت سوله‌ ها و ساختمان‌های بزرگ استفاده کنند. این نوع اسکلت در شلوغ‌ترین و کم ‌حجم ‌ترین مکان ‌ها هم قابل اجراست و به همین دلیل در شهرهای بزرگ با استقبال خوبی از طرف معماران و مهندسان سازه مواجه شده است. اسکلت فلزی کیفیت ساخت را بالا برده و پرتی مصالح را پایین می‌ آورد. بهترین روش اجرای اسکلت فلزی پیچ و مهره است و کشورهای اروپایی جز در متراژ و وزن کم ، اجازۀ استفاده از اتصالات جوشی را نمی‌دهند؛ زیرا به نسبت روش پیچ و مهره از مقاومت کمتری برخوردار است.

مزایای اسکلت فلزی نسبت به سایر چیست ؟

از آنجایی که اسکلت اکثر ساختمان ها در کشور ما فلزی یا بتنی بوده و ساختمان ها با بنایی غیر مسلح با محدودیت های خاص ساخته می شوند ، آشنایی با مزایا و معایب ساختمان ها می تواند در تصمیم گیری مالکین و مهندسین نقش اساسی داشته باشد.

مقاومت بالا : همانطور که میدانید مقاومت فولاد بسیار بالا می باشد و نسبت مقاومت به وزن آن از بتن بزرگتر است. این مسئله میتواند در ساخت سوله صنعتی با دهانه های بزرگ و همچنین ساختمان هایی با ارتفاع زیاد که بر روی زمین های سست احداث می شوند ، نقش بسیار زیادی ایفا کند و به همین دلیل اهمیت بسیار بالایی دارد.

خواص ارتجاعی : به علت همگن بودن فولاد ، خواص ارتجاعی محاسباتی آن با تقریب بسیار خوبی مصداق عملی دارد. به عنوان مثال ، ممان اینرسی یک مقطع فولادی را می توان با اطمینان در محاسبات وارد نمود. حال اینکه در مورد بتن این ارقام خیلی معین و قابل اطمینان نیستند.

امکان مقاوم سازی: همچنین یکی دیگر از مزایای  اسکلت فلزی را میتوان به مقاوم سازی اختصاص داد. در واقع در این مزیت ، اسکلت فلزی قابلیت تقویت‌پذیری و امکان مقاوم‌ سازی دارد. اگر به هر علتی مانند محاسبات اشتباه ، تغییر مقررات و ضوابط ، اجرای نادرست و … اسکلت از مقاومت مطلوب برخوردار نباشد؛ می‌توان با جوش ، پرچ یا پیچ کردن قطعات جدید آن را تقویت کرد یا قسمت‌هایی به آن اضافه کرد.

معایب اسکت فلزی چیست ؟

پس از اینکه در رابطه با مزایای اسکلت فلزی توضیحاتی خدمت شما ارائه شد حال در نظر داریم به بررسی معایب آن نیز بپردازیم تا افراد با آگاهی بیشتری به سراغ ساخت اسکلت فلزی و یا استفاده از آن بروند. با ما همراه باشید.

ضعف در برابر حرارت : مقاومت فلز با افزایش دما کاهش می یابد. اگر دمای اسکلت فلزی به حدود 600 درجه سانتی گراد برسد ، تعادل ساختمان به خطر می افتد.

جوش نامناسب : استفاده از پیچ و مهره و تهیه قطعات در کارخانه اسکلت فلزی ، اقتصادی ترین و فنی ترین کار می باشد که در کشور ما برای ساختمان های متداول انجام چنین کاری مقدور نیست. استفاده از جوش برای اتصالات ، به علت مهارت کم جوشکاران ، قدیمی بودن ماشین آلات ، عدم کنترل دقیق توسط مهندسین ناظر ، گران بودن هزینه آزمایش جوش و ...... برزگترین ضعف اسکلتهای فلزی می باشد.

خوردگی فلز در مقابل عوامل خارجی : ساختمان های فلزی در مقابل عوامل جوی دچار خوردگی شده و از ابعاد مفید آنها کاسته می شود. ضمنا مخارج نگهداری و محافظت آنها هم زیاد است.


ارسال کننده :
تعداد بازدید : 7400 مرتبه
تاریخ انتشار: 1397/09/15
منبع :




  نظرات
بنری ثبت نشده است!