ميمند

روستای اسرار آمیز میمند

ميمند

میمند روستایی صخره‌ای و دستکند ، با چند هزار سال قدمت یادآور ایامی است که انسانها خدایان خود را در بلندای کوه‌ها جستجو می‌کردند و کوه نشانه استواری و توان و پایداری و اراده شناخته می‌شد.این روستا یکی از هفت روستای عجیب کشور محسوب می شود که بین شهرهای یزد,کرمان و شیراز قرار دارد.

به گزارش بانکی دات آی آر به لحاظ تقسیمات کشوری در حال حاضر میمند در دهستان میمند از توابع بخش مرکزی شهرستان شهربابک استان کرمان در جنوب شرقی ایران قراردارد. «روستای صخره‌ای میمند» واقع در شهرستان شهربابک از استان كرمان است.

 

علت نامگذای روستا

میمند در لغت و اصطلاح به تعابیر مردمانش و آنچه صاحبنظران در پیرامون آن نقل می‌کنند تعابیر متفاوتی دارد:

عده‌ای معتقدند اصطلاح و لغت میمند ، از دو واژه (می‌) و (مند) است که (می) به معنای شراب و(مند) به معنای مست و مستی می‌باشد. اما تعبیر فلسفی این اصطلاح آن است که چون این روستا در قبل از اسلام حفر شده ، مردان این نواحی (می) می‌نوشیده‌اند و مست می‌شده‌اند و این حفره‌ها را در اثر مستی می‌کندند.

عده‌ای دیگر عقیده دارند واژه میمند مأخذ از میمنت و مبارکی بوده‌است.

عده‌ای نیز بر این باورند که مردمان این نواحی از میمند فارس مهاجرت کرده‌اند و چون در این ناحیه اقامت گزیده‌اند ، آن را میمند نام نهاده‌اند و باورهای دیگر....

ترجمهٔ کتیبه‌های میمند:  هنگامی که کوه‌ها در این میمند شکاف بردارند و افسانه‌های میمند به حقیقت بپیوندند گنجینهٔ میمند پدیدار خواهد گشت و فقط یک نفر می تواند به ان دست پیداکند که او از سوی خورشید می آید.

عجایب روستای میمند

عده ای بر این عقیده اند میمند نخستین سکونتگاه ایرانیان بوده و یادگار دوران مهرپرستي است. چرایی اینکه در عصر نبود ابزارآلات پیشرفته ساختمانی عده ای روزها و ماه ها وقت بگذارند و دل کوه ها را بکنند تا شهری در دل زمین بکنند ، معمایی است که هنوز بی جواب مانده است.

برخی بر این عقیده اند که این مکان ابتدا برای دفن اموات بناشده اما بعدها مشکلات آب و هوایی مردم را به زندگی در این مکان وا داشته است.

حمام میمند یکی از عجایب این روستا محسوب می شود. وجود خزانه و همه امکانات حمام های سنتی ایران آن هم در زیر خروار ها خاک بسیار جالب است . روستاییان گواهی می دهند که سالها کلیه نکات بهداشتی در این حمام زیر زمینی رعایت می شده است.

با وجود اینکه میمند تنها روستایی است که مردمش هنوز به سبک سنتی زندگی می کنند ، روحیه مهمان‌نوازی و عشق در آنجا جریان دارد.لورنت لوی اشتراوس معاون وقت بخش میراث فرهنگی یونسکو  در دیدار از میمندگفت :میمند ، این سرزمین حیرت انگیز با ساکنین خوبش مرا شگفت زده کرد.

ویژگی های خانه هاي صخره اي

در سطح شيب دار و در طبقات مختلف (2 تا 5 طبقه) بريدگي هایي به صورت شكاف هاي افقي ايجاد شده است. طول اين بريدگي هایي كه به آنها "كيچه" گفته مي شود به 6 الي 9 متر مي رسد تا در انتها به ارتفاع مورد نظر براي كندن خانه مي رسد انتهاي كيچه به فضائي ايوان مانندی به نام "دالان" مي رسد كه مهمترين عنصر محل است. به لحاظ اينكه اغلب امور روزمره خانواده در این دالان صورت مي گيرد در اطراف هر كدام از اين دالانها بين يك تا پنج خانه صخره اي وجود دارد. اين منازل مسكوني در پنج طبقه و به شکل پلكاني و يك در ميان روي هم قرار دارند ، به نحوي كه هيچكدام از آنها با يكديگر برخوردي ندارند.

فاصله كيچه ها در طبقه زيرين بيشتر از فاصله آنها در طبقات بالايي است. در حدود 400 كيچه كوچك و بزرگ در ميمند وجود دارد. فضاي داخلي خانه ها گاهي شكل مربع مستطيل يا مدور دارد و از ورودي كوتاهي كه ارتفاع آن به 75 تا 76 سانتیمتر  ميرسد نور مي گيرند. درهاي ورودي چوبي و به داخل ديوار ايوان روزنه اي ايجاد كرده اند كه از طريق آن و بوسيله ابزاري به نام كليدون (كليد دان) در قفل يا باز مي شود شكل ورودي اتاق ها در روستاي ميمند منطبق با مدل بدن انسان است ، به طوري كه عرض ورودي در قسمت پائين يعني 65 الي 80 سانتي متر ميرسد پايين ورودي منازل از سطح كيچه حدود 15 تا 20 سانتي متر برجستگي دارد كه اين برجستگي مانع ورود آب و خاك به داخل منازل مي شود.

بر بدنه شيبدار تپه هاي غربي و شرقي ، مسيرهاي متعدد پياده به صورت خطوط نسبتا" كمرنگ مشاهده مي شوند ، اما اين مسيرها نمي توانند چندان دائمي باشند. زيرا با قطعه سنگ هايي كه از بالا دست حركت ميكنند و يا بوسيله اهالي مرتبا" در حال تغيير هستند ، در لابلاي حفره هاي مسكوني بي هيچ نظمي چرخش مي كنند. مي توان ادعا نمود كه در روستاي صخره اي ميمند بر خلاف همه سكونتگاه هاي شناخته شده شهري و روستائي ، كوچه يا معبري وجود ندارد. كوچه در فرهنگ ميمند صرفا" به مسيرهاي افقي كه در دل شيبدار تپه ها به عمق رفته و در انتها به منازل غار مانند مسكوني مي رسد اطلاق می شود.

مـــردم و فــرهنگ:
جمعيت روستای ميمند کرمان در سال 1355 حدود 500 نفر بوده و از آن پس با افزایش جمعیت دائمی همراه بوده است. اقتصاد مردم ميمند بر سه محور كشاورزي ، دامداري و قاليبافي قرار گرفته است كه در اين ميان قاليبافي نقش بسیار مهم تري دارد. به گونه اي كه در حال حاضر قالي ميمند از بهترين قالي هاي كرمان است و شهرت جهاني دارد عليرغم ورود تكنولوژي به زندگي روستائيان ، مردمان ميمند از همان ابزارهاي سنتي براي بر آوردن نيازهاي خود استفاده مي كنند و كمتر به ابزارهاي مدرن روي آورده اند.

اهالي روستا مسلمان و شيعه اثني عشري هستند و مسجد و حسينيه ميمند  علاوه بر مرکزی مذهبي ، مركز تبادل نظر اهالي مي باشد. مردم ميمند سه مرحله مختلف زندگي دارند ، آنها زمستان را در خانه هاي سنگي خود مي گذرانند تا از سرما و يخبندان در امان باشند و در اين فصل زنها به امر بافتن قالي و مردها به نگهداري دام ها مي پردازند. از ابتداي فصل بهار به نقاط خوش آب و هوا و سرسبز كوچ مي كنند و در آنجا به زندگي یيلاقي مي پردازند.

عمده فعاليت مردان و زنان در اين مرحله پرورش دام و استحصال محصولات لبني مي باشد. بعد از اين مرحله آنها به باغداري درختان مختلفي همچون پسته وحشي ، بادام وحشي ، بادام ، گردو و زيره و... مي پردازند. لازم به ذكر است كه محصولاتي همچون گردو و بادام ميمند داراي شهرت فراواني هستند. گويش مردم ميمند نيز در منطقه منحصر به فرد است ، چندان تشابهي با ساير گويشهاي رايج در منطقه ندارد و به اعتقاد محققین اين گويش در طول تاريخ تغييرات كمي داشته است .مي توان گفت ميمند يكي از بهترين مراجع تحقيق در خصوص فرهنگ ايرانيان قديم مي باشد .


ارسال کننده :
تعداد بازدید : 2138 مرتبه
تاریخ انتشار: 1395/06/09
منبع :




  نظرات
بنری ثبت نشده است!